Nieuws
985115
Nieuws

'De Krim vraagt Rusland maandag om inlijving'

Het parlement op de Krim zal de Russische premier Vladimir Poetin maandag officieel om inlijving bij Rusland vragen. Dat verzoek wordt tijdens een speciale bijeenkomst ingediend, liet Krimpremier Sergej Aksjonov weten. ,,We zullen alles zo snel mogelijk doen als wettelijk gezien mogelijk is'', zei hij tegen persbureau Interfax.

Inwoners van de Krim gaven zondag in een referendum hun mening over aansluiting bij Rusland. Volgens een eerste peiling na het sluiten van de stembussen zou 93 procent voor toetreding tot de Russische Federatie hebben gestemd. Russische media schrijven dat het opkomstpercentage rond de 80 procent lag, maar critici betwijfelen dat. Zo zouden bijna alleen maar Russischtaligen van plan zijn geweest naar de stembus te gaan, en zij zijn 'maar' 58 procent van de bevolking. De Krimtataren hadden vooraf gezegd het referendum te boycotten, maar Aksjonov claimt dat 4 op de 10 Tataren toch hebben gestemd.

Hoewel de officiële uitslag mogelijk nog tot maandagmorgen vroeg op zich laat wachten, wordt op de Krim al feestgevierd. In de regionale hoofdstad Simferopol rijden toeterende auto's in colonne door de straten en op het Leninplein hebben duizenden mensen zich verzameld met vlaggen van Rusland en de Krim. Op de gevel van het regeringsgebouw staat in groene letters de tekst 'Wij zijn thuis'.