Nieuws/Buitenland
985122
Buitenland

EU vergemakkelijkt handel voor Oekraïne

Oekraïne kan makkelijker gaan exporteren naar de Europese Unie. Als eerste concrete steunmaatregel voor het Oost-Europese land verlaagt de EU haar invoertarieven voor Oekraïense goederen, vooral landbouwproducten.

Dat maakte de Europese Commissie dinsdag in Straatsburg bekend. Commissaris Karel De Gucht (Handel) spreekt over een economische reddingslijn om het Oekraïense volk „schouder aan schouder” door deze moeilijke periode te helpen.

Naar verwachting scheelt het Oekraïne bijna 500 miljoen euro per jaar, rekening houdend met de huidige omvang van de handel. Maar Brussel verwacht dat de handel zal toenemen doordat de voormalige Sovjetrepubliek goedkoper naar de EU kan exporteren. Dat is goed voor de Oekraïense economie.

De maatregel geldt voorlopig tot 1 november dit jaar. De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten nog instemmen met het voorstel. De Gucht hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt, uiterlijk in april. Oekraïne kan dan nog voor de zomer profiteren van de handelsvoordelen.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat Russische producten via Oekraïne goedkoper in de EU belanden, aldus De Gucht. De Russen hebben het Oekraïense schiereiland Krim bezet.

De afbouw van de Europese invoerheffingen was eigenlijk al afgesproken. Maar de vorige, pro-Russische regering van Oekraïne weigerde op het laatste moment een handtekening onder het handelsakkoord te zetten. Brussel hoopt nu dat de regering in Kiev de overeenkomst voor 1 november alsnog bekrachtigt.