Nieuws/Buitenland
985126
Buitenland

Krim verklaart zich eenzijdig onafhankelijk

Het pro-Russische parlement van de Krim heeft het schiereiland dinsdag onafhankelijk van Oekraïne verklaard. Van de 99 leden van het regionale parlement stemden er 78 voor het verbreken van de banden met Kiev.

Met deze eenzijdige afscheiding willen de pro-Russische politici op de Krim binnenkort van het schiereiland een Russische deelrepubliek maken. Zondag wordt daar een referendum over gehouden. Westerse mogendheden erkennen net als Oekraïne deze afscheiding niet. Rusland verwelkomde de onafhankelijkheidsverklaring wel.

In het document waarmee de Krim-parlementariërs zich donderdag afscheidden, wordt herinnerd aan Kosovo. Dat scheidde zich dankzij westers militair ingrijpen eenzijdig af van Servië, tot woede van Belgrado en Moskou.

De 'Krimcrisis' is een vervolg van de strijd in de Oekraïense hoofdstad Kiev tussen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj en anti-Russische stromingen uit de oppositie die het Westen steunt. De 22 februari verdreven Janoekovitsj noemde de nieuwe machthebbers in Kiev dinsdag „ultranationalisten en neofascisten die een burgeroorlog willen ontketenen”. Hij noemde de voor 25 mei geplande verkiezingen in Oekraïne illegaal.

Hij leverde ook felle kritiek op het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om een lening van ruim 700 miljoen euro te geven aan de vrijwel bankroete regering in Kiev. Die heeft dinsdag ook een steun in de rug gekregen van de Europese Unie. Als eerste concrete steunmaatregel voor Oekraïne verlaagt de EU haar invoertarieven voor Oekraïense goederen, vooral landbouwproducten.

EU-Commissaris Karel De Gucht (Handel) spreekt over een economische reddingslijn om het Oekraïense volk „schouder aan schouder” door deze moeilijke periode te helpen. Het gaat om maatregelen die Oekraïne bijna een half miljard euro per jaar kunnen schelen.

Ondertussen lijken Oost en West geen stap nader tot elkaar te komen in de Oekraïnecrisis. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dinsdag tegen zijn Russische collega Sergej Lavrov gezegd dat praten straks geen zin meer heeft, als het referendum op de Krim doorgaat. Rusland beschouwt de machtswisseling in Kiev als een staatsgreep tegen een gekozen president.