Nieuws
985147
Nieuws

De Krim na 60 jaar mogelijk weer Russisch

Het schiereiland de Krim wordt zondag mogelijk na 60 jaar weer onderdeel van de Russische Federatie. Inwoners van het schiereiland in het zuiden van Oekraïne mogen stemmen voor inlijving bij Rusland of onderdeel blijven van een onafhankelijk Oekraïne. De Krim heeft een rijke geschiedenis aan machthebbers. In 1954 werd de Krim per decreet onderdeel van Oekraïne, al zwaaide Moskou er tot de val van de Sovjet-Unie in 1991 nog met de scepter.

De Krim is sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 een autonome republiek van Oekraïne. Op het schiereiland wonen Russen, Oekraïners en Krim-Tataren. Laatstgenoemden wonen daar het langst. Krim-Tataren hadden zich er in de vroege middeleeuwen gevestigd. In 1441 riepen ze de onafhankelijkheid uit.

Het zogeheten Kanaat van de Krim besloeg een grote lap grond op het vasteland van het huidige Oekraïne en het grootste deel van de huidige Krim. De Tataren kregen geen grip op het zuiden en oosten van de Krim, waar Genua koloniën had. Via de belangrijkste steden van de Krim voerden de Italianen handel over de Zwarte Zee. Toen de Tataren de hulp inriepen van de Ottomanen om de Italianen te verdrijven, namen de Ottomanen het hele Kanaat over.

Onder het juk van het Ottomaanse Rijk genoten de Tataren wel autonomie. Een desastreuze oorlog tussen de Ottomanen en de Russen werd beëindigd met een vredesverdrag dat voorzag in Russische heerschappij over de Krim. In 1783 werd het ingelijfd in Keizerrijk Rusland. Het gebied, Nieuw-Rusland, bleef wel autonoom.

Van 1853 tot 1856 was de Krim een slagveld waar de Russen een territoriale oorlog vochten tegen een alliantie van onder meer de Fransen, Engelsen, Britten en Ottomanen. Met de vrede die een einde maakte aan de Krimoorlog werden grenzen opnieuw ingetekend. De Krim bleef wel Russisch.

Een burgeroorlog tussen het Witte en het Rode Leger die uitbrak na de socialistische revolutie in Rusland, bracht opnieuw onrust op de Krim. Tussen 1917 en 1921 werd het bestuur van de Krim tot zeker 10 keer toe veranderd. Het Rode Leger won de oorlog, de Krim werd onderdeel van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek in de Sovjet-Unie.

Na de Duitse bezetting van Oekraïne tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Sovjet-overwinning op Nazi-Duitsland, besloot de Sovjet-Unie de Krim in 1954 per decreet een autonome republiek te maken van het socialistische Oekraïne. De Krim lag dichterbij Oekraïne en had sterkere economische en culturele banden met dat land, was de officiële redenvoering. Volgens een hardnekkig gerucht deed premier Nikita Chroetsjov de Krim van de hand toen hij dronken was.

Na de val van de Sovjet-Unie ontplooide het schiereiland zich tot autonome republiek van het onafhankelijke Oekraïne. In 1998 kwam daar een eigen grondwet bij. De Russen behielden contractueel wel de macht over militaire faciliteiten van de Russiche Zwarte Zeevloot in het westen van de Krim.