Nieuws/Buitenland
985149
Buitenland

'We smachten naar Poetin'

Stemgerechtigden op de Krim laten er geen twijfel over bestaan: bewoners van het schiereiland kiezen vandaag massaal voor aansluiting bij Moskou.

In Sebastopol, thuishaven van de Russische Zwarte Zee Vloot, werd gezongen en feestgevierd. ,,Eindelijk terugkeer bij het moederland”, scandeerden mensen op het grote plein voor het stadhuis. Om acht uur lokale tijd meldden zich al de eerste bewoners die door de kiesraad zijn geregistreerd. Vanavond acht uur sluiten de stembussen.

Smachten

Dacha Vrinov, 32-jarige huisvrouw uit het zuiden van de stad: ,,Oekraïne heeft ons slechts ellende, armoede en corruptie gebracht. We smachten naar een sterke man die wel voor ons opkomt, we smachten naar Vladimir Poetin.”

Stembiljetten

Ongeveer anderhalf miljoen Krimbewoners mogen meedoen aan het referendum, de pro-Russische kiescommissie liet maar liefst 2,5 miljoen stembiljetten drukken. Op een half miljoen van die formulieren was keuze 1 – aansluiting bij Rusland – al aangevinkt.

In Simeropol, hoofdstad van de Krim, zei Sergiy Aksyonov, de zelfbenoemde premier van het schiereiland: ,,Dit is een historisch moment, een nieuw begin. Iedereen zal na vandaag gelukkig verder leven.”

Wit-blauw-rode vlaggen

De met wit-blauw-rode vlaggen gedrapeerde stembureau’s in de stad worden bewaakt door burgermilities die iedereen van etnisch-Russische afkomst juichend binnenhalen. Van Krim-tataren en Oekraïners was gisteren amper een spoor te bekennen.

Kiezers hebben maar twee mogelijkheden: aansluiting bij Rusland of onafhankelijkheid. In dat laatste geval blijven banden met de regering van Oekraïne in Kiev bestaan, al worden die in de loop der jaren steeds zwakker, zo is aangekondigd.

Verwachting van veel Oekraïners die tegen samensmelting met Moskou zijn, is dat ook in dat laatste geval de Krim uiteindelijk deel van de Russische Federatie wordt. Om die reden laten zij en ook de eeuwenlang door de Russen onderdrukte tartaren, zich amper zien bij de stembureaus.

Propagandamachine

Ondertussen draait de Russische propagandamachine op volle toeren. Voor Moskou kritische websites worden geblokkeerd of vertonen plotseling grote knipperende waarschuwingen. ,,Pas op voor uw computer, virus!” Russische troepen gedragen zich steeds meer als de enige alleenheersers op de Krim.

En ook daarbuiten: afgelopen nacht drong een groep van zestig Russische special forces met zes helikopers en drie pantserwagens de Kherson regio van Oekraïne binnen. In de stad Strilkove, noordoostelijk van de Krim, werden ze tegengehouden door grensposten van Oekraïne. Strilkove is van groot belang voor de Krim, omdat van hieruit elektriciteit, gas en drinkwater richting het schiereiland gaat.

Vlak voor de Russen de aftocht bliezen, lieten ze weten door het Kremlin te zijn gestuurd om ,,vitale staatsbedrijven tegen terroristische aanslagen te beschermen”. De regering in Kiev haastte zich om melding te maken van weer een Russische invasie en een aanval op de Oekraïnsche onafhankelijkheid.

Doodgeslagen

Eerder dit weekend kwamen in industriestad Charkov, aan de oostgrens met de Russische Federatie, twee pro-Oekraïne demonstranten om het leven. Ze werden letterlijk door pro-Russische milities doodgeslagen.