Nieuws/Binnenland
985180
Binnenland

Webcamzaken Amsterdam en Assen voor rechter

De twee omvangrijke zedenzaken die vorig jaar aan het licht zijn gekomen, dienen de komende week bij de rechtbanken in Amsterdam en Assen. In beide zaken gaat het vooral om grootschalig online kindermisbruik.

In Assen vindt er dinsdag een zogeheten regiezitting plaats tegen de 48-jarige Frank R. uit Cuijk. De politie arresteerde hem op 19 mei. Een 12-jarig meisje uit het Groningse Bedum was een dag eerder verdwenen, R. zou het kind hebben ontvoerd en verkracht. Het onderzoek (codenaam Saturnus) dijde al snel uit: op de computer in de woning van R. stuitte de politie op meer dan 26.000 filmpjes, 144.000 foto's en een lange reeks chatgesprekken. De verdenking: misbruik van circa 300 meisjes tussen de 10 en 17 jaar, uit Nederland en België, via de webcam. In 11 gevallen zou het tussen Frank R. en zijn jonge slachtoffers tot fysiek contact zijn gekomen. Daaronder begrepen het 12-jarige meisje dat verkracht zou zijn.

Deze fysieke contacten maken de zaak van R. van een iets andere aard dan die van de 40-jarige Amsterdammer Michel S. De politie pakte hem vorig jaar zomer op. In januari werd bekend dat het onderzoek (codenaam 13Dadel) zich richt op misbruik van 400 jongeren, vooral in Nederland, maar ook in het buitenland. In alle gevallen zou dat zijn gegaan om misbruik via de webcam, van fysiek contact zou geen sprake geweest zijn. S. was vooral gefixeerd op jongens, de meeste van zijn slachtoffers zijn tussen de 12 en 14 jaar oud. Donderdag dient zijn zaak pro forma, de inhoudelijke behandeling zal nog zeker enkele maanden op zich laten wachten. Het Openbaar Ministerie wil voorafgaand aan de zitting niets zeggen over de huidige stand van het onderzoek.

Frank R. wisselde onlangs van advocaat. Zijn nieuwe raadsman, Tjalling van der Goot, betwijfelt of het in mei en juni geplande inhoudelijke proces wel kan doorgaan, omdat hij zich nog in het enorme dossier moet inlezen. De Friese advocaat is in zedenzaken gepokt en gemazeld: hij stond samen met zijn kantoorgenoot Wim Anker Robert M. bij, de hoofdverdachte in de geruchtmakende Amsterdamse zedenzaak, de grootste kindermisbruikzaak die ooit in Nederland heeft gespeeld.

Beide webcamzaken leidden tot fikse beroering, vooral omdat de aantallen jeugdige slachtoffers in beide zaken in de honderden lopen. Daarbij was Nederland nog maar net bekomen van de schrik van de zaak-Robert M. Politie en justitie hielden de onderzoeken waar mogelijk uit de publiciteit, omdat het opsporen van betrokken kinderen een van de eerste prioriteiten was. Onrust in de media werkt contraproductief, is de ervaring. In de zaak-Frank R. waren enkele maanden geleden 100 betrokken jongeren geïdentificeerd, in de zaak Michel S. 56. In beide zaken ligt een beperkt aantal aangiften. In de Amsterdamse zaak stond de teller in januari op vijf, in de Assense op 15.