Nieuws/Binnenland
985205
Binnenland

Samsom focust op uitslag, niet op peilingen

De slechte uitslag die de PvdA volgens de peiling van Maurice de Hond woensdag gaat halen bij de gemeenteraadsverkiezingen, verontrust Diederik Samsom, PvdA-partijleider, niet echt.

Samsom gaf in het televisieprogramma WNL Op Zondag aan dat hij uitgaat van verkiezingsuitslagen en niet van peilingen.

Aan slechte peilingen zei Samsom inmiddels wel een beetje gewend te zijn. „Ik voel me zeker verantwoordelijk voor de uitslag woensdag, maar het zou raar zijn om lokale verkiezingen een landelijke impact te laten hebben en bijvoorbeeld de coalitie veranderen. We zijn juist bezig voor stabiliteit te zorgen. Dat was even zoeken, maar het is ons gelukt. Het zou ongelofelijk zonde zijn om dat nu weer los te laten.”

Dat zijn partij in de peilingen harder wordt getroffen dan coalitiepartij VVD, vindt Samsom verklaarbaar. „Het heeft er mee te maken dat de PvdA-kiezer het misschien wat zwaarder heeft dan de VVD-kiezer. De crisis duurt 5 jaar, dat is voor veel mensen gewoon te lang geweest.” Want: „De PvdA-achterban heeft het niet breed en heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad. Je maakt niet in een keer goed wat de afgelopen jaren is aangericht tijdens de recessie.” De afgelopen weken is er volgens hem bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen hard gewerkt om het vertrouwen van kiezers te krijgen.