Nieuws/Binnenland
985216190
Binnenland

Demissionair kabinet wil quarantaine streng controleren

Minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge.

DEN HAAG - Reizigers die in quarantaine moeten nadat ze zijn teruggekomen uit landen „waar zorgelijke virusvarianten veel voorkomen”, worden mogelijk extra gecontroleerd. Het demissionaire kabinet kijkt of een „stringentere controle en handhaving” van die quarantaineplicht mogelijk is na terugkeer uit landen met bijvoorbeeld een zeer besmettelijke coronamutant. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer, die deze week een voorstel op initiatief van D66 aannam om de vliegverboden te heroverwegen.

Minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge.

De vliegverboden werden opgeheven omdat er een quarantaineplicht is ingevoerd: reizigers uit gebied met zeer hoog risico moeten verplicht tien dagen in quarantaine, of op de vijfde dag na aankomst negatief testen op corona. Maar al snel bleek dat veiligheidsregio’s onzeker waren over de handhaving en controle op deze thuisblijfplicht. De Kamer vroeg het kabinet daarom te overwegen vliegverboden toch weer in te voeren voor landen als India, waar zorgwekkende varianten van het virus rondwaren.

De Jonge neemt een viertal maatregelen naar aanleiding van de motie. Naast de mogelijke strengere controle gaat het kabinet in kaart brengen voor welke reizigers het vliegverbod daadwerkelijk gevolgen heeft. De Europese Unie heeft namelijk nog wel een inreisverbod voor een zeer groot aantal landen. Ook wordt er gekeken hoe andere EU-landen omgaan met vliegverboden. Het RIVM zal, zoals gebruikelijk, ook nog eens oordelen over de vliegverboden.

Vk

Wegens zorgen om een nieuwe coronavariant moeten reizigers die met ingang van dinsdag in Nederland aankomen vanuit het Verenigd Koninkrijk, verplicht in quarantaine. Dat land wordt, samen met Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal, aangemerkt als zeer hoog risicogebied. De reden is de „zorgwekkende” Indiase coronavariant die in die landen rondgaat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hiertoe besloten na advies van het RIVM.

Reizigers die uit die landen komen, moeten „beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring.” Reizigers zonder zo’n verklaring kunnen een boete van 95 euro krijgen. Mensen die zich niet aan de thuisblijfplicht houden, riskeren een boete van 339 euro. De quarantaineplicht geldt voor tien dagen, tenzij de reiziger op dag vijf negatief test op het coronavirus.

Voor reizigers India zelf, waar de zogenoemde deltavariant vandaan komt, geldt al een quarantaineplicht.