Nieuws/Binnenland
985218
Binnenland

'PvdA gaat slechtste resultaat behalen'

De PvdA gaat woensdag beduidend lager scoren dan de 16 procent van vorige keer en haalt daarmee het slechtste resultaat ooit bij gemeenteraadsverkiezingen. Dat verwacht Maurice de Hond. In zijn zondag gepubliceerde peiling verwacht hij ook een behoorlijke lagere opkomst dan in 2010 (die was toen 54 procent).

Nederland zit nog steeds in een „stabiel landelijke electorale periode”, met constant slechte scores voor de twee regeringspartijen. Ook de verschuivingen van deze week zijn miniem (PVV min 1, ChristenUnie plus 1). Deze uitslag is niet één op één te vertalen naar de uitslag van 19 maart, omdat sommige landelijke partijen niet in alle gemeenten meedoen en er lokale partijen op de kieslijst staan.

Ingrijpend

Het effect van de verwachte lage opkomst kan ingrijpend zijn, denkt De Hond. Ouderen komen doorgaans beter op dan jongeren, hoogopgeleiden beter dan laagopgeleiden en autochtonen beter dan allochtonen. SGP, ChristenUnie en CDA zullen het meeste profiteren van de lage opkomst, lokale partijen het minst.

Van alle kiezers geeft 61 procent aan te verwachten hetzelfde te stemmen als bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Bij de VVD en de PvdA is dat het laagst (rond de 45 procent). Bij SGP, ChristenUnie, CDA en de lokale partijen het hoogst (boven de 70 procent).