Nieuws
985219
Nieuws

Vondelpark viert 150e verjaardag

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat het Amsterdamse Vondelpark ontstond. En dat wordt op 14 juni gevierd met een festival. Het stadsdeel Zuid, waar het park ligt, ging donderdagavond akkoord met de financiering van het feest van 150.000 euro. De gemeenteraad zegde eerder hetzelfde bedrag toe.

Een groepje vooraanstaande Amsterdammers bedacht in 1864, op initiatief van Christiaan Pieter van Eeghen, dat er een plek moest komen waar de minder bedeelde Amsterdammers konden genieten van het groen en de frisse lucht. Een jaar later was het park, naar een ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher, een feit.

Officieel bestaat het Vondelpark pas volgend jaar 150 jaar, maar aangezien het idee al een jaar eerder ontstond, is ervoor gekozen het in 2014 te vieren. De Vereniging Vrienden van het Vondelpark kwam samen met de Stichting Hart voor het Vondelpark en de Stichting VOLT (Vondelpark Openlucht Theater) met het voorstel voor de festiviteiten. Eerder zegde de Amsterdamse gemeenteraad hiervoor al 150.000 euro toe. De andere helft moest van het stadsdeel komen.

Het festival is bedoeld voor iedereen, vertelde Jan Kienhuis, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark. Zo is er een programma voor kinderen, kunnen mensen in het prieeltje bekende Amsterdammers ontmoeten, klinkt er klassieke muziek, zijn er rondleidingen door de koeienweide en „als klap op de vuurpijl” een feestavond in het Openluchttheater. „We willen hiervoor toonaangevende artiesten strikken die in het verleden hier ook hebben opgetreden.” Voor de omwonenden volgt op 15 juni nog een intiemer verjaardagsfeestje.

Het Vondelpark is volgens Kienhuis „by far” het bekendste park van Nederland. In de loop der jaren is het gebruik van het park enorm gegroeid, naar zo'n 12 miljoen bezoeken per jaar. Sporters, kinderen, toeristen, picknickers en natuurliefhebbers weten het te vinden. „Iedereen voelt zich thuis in het park. Je kunt er heel erg jezelf zijn.”