Nieuws/Binnenland
985221
Binnenland

De kruiden en drank van Macedonië

Papaver was ooit een van de grootste exportproducten van Macedonië, vertelt onze gids....

Smakelijk lachend zegt hij dat van de zaadjes een soort paté werd gemaakt door de bevolking. En zijn oma zette thee van de huisjes, als ze hoofdpijn had. Vond ze een goed geneesmiddel.

Macedonië is arm en velen kunnen het niet betalen om naar een dokter te gaan, zeker niet in de afgelegen dorpjes. Oudere mensen nemen nog steeds hun toevlucht tot huismiddeltjes, die soms meer kwaad dan goed doen. Een paar voorbeelden (niet om na te doen).

Als iemand hoge koorts heeft: sokken drenken in azijn en rakija en hem die een nacht laten dragen.

Extreem verkouden of lichte koorts: varkensvet verwarmen en (weg van het vuur) mengen met benzine; daarmee rug, schouders, nek en misschien de benen insmeren.

Moeilijke ademhaling door verkoudheid: water, azijn, gemalen zwarte peper en rakija aan de kook brengen in de kamer waar de persoon ligt, en laten koken tot het over is

STERK STAALTJE

De nationale sterke drank (50%) van Macedonië is rakija. In de omringende landen drinken ze dat ook, maar daar wordt het gemaakt van pruimen of peren. In Macedonië worden uitsluitend druiven gebruikt.

De wijnstreek in het zuiden geeft heerlijke wijnen en dus ook heel goede rakija. Alcohol was vroeger een middel om dingen goed te houden, en de spijsvertering te bevorderen, en ook nu nog wordt rakija beschouwd als medicijn en ‘levenselixir’ genoemd.

De meeste Macedoniërs hebben wel iemand in de familie die zelf rakija stookt. De žolta rakija vinden de meesten het lekkerst, die is gerijpt in houten vaten. Bela rakija, de witte variant uit een glazen vat, is minder gebruikelijk.

Voor de houten vaten wordt standaard eiken gebruikt, maar ook wel eens acacia en moerbei, houtsoorten die een ander smaakje en andere kleur geven. Mastika is een variant waarbij tot 27 kruiden en specerijen worden toegevoegd.

Goede kwaliteit rakija moet zes tot twaalf maanden rijpen in hout, 18 maanden tot drie jaar in glas. Pas op voor commerciële producenten die siroop of kunstmatige kleur- en smaakstoffen gebruiken.

Lees hier de gehele reisreportage over Macedonie