Nieuws/Binnenland
985222
Binnenland

Wandelen in het Pelister gebergte

Zoals in veel Balkanlanden is wandelen de nationale sport in Macedonië en daar beginnen ze jong mee.

Bij het infocentrum van het Pelister National Park (vanuit Bitola naar Magarevo rijden en dan gewoon de verharde weg blijven volgen, dan kom je er vanzelf langs) staat een horde schoolkinderen voor het loket waar ijsjes te koop zijn. Ze laten zich ook allemaal fotograferen bij het bronzen beeld van de beer; zijn neus glimt helemaal van de keren dat hij geaaid is.

In het echt zullen ze hem niet gezien hebben, net zo min als de lynxen, de zwijnen, de wolven en de boomkikkers die hier voor moeten komen. Dieren zijn nu eenmaal schuw en schieten weg zodra ze mensen horen.

 

Hotsebotsen

Maar ook zonder wild is een wandeling door het park adembenemend. We laten de gewone auto staan bij het infocentrum en gaan met een stevige Nissan Terreno verder de berg op, via een onverharde weg. Hotsebotsen langs rivieren van steen, eindeloze vergezichten, berken, dennen, een waterval, varens, klimop. Net boven de boomgrens zit een eenzame wandelaar uit te rusten.

We stappen uit om naar een bergmeer te kijken – terwijl we op sneeuw staan. Verder omhoog gaat het, over een bergrug waar we uitzicht hebben over het Prespa-meer. Een adelaar blijft hangen in de lucht – hij heeft een prooi gezien.

Nog verder gaat het, tot de terreinwagen wegens sneeuw op de weg niet verder kan. We stappen uit en wandelen verder. De lucht is ongelooflijk puur, en de geuren van wilde kruiden en bloemen… krokussen, vergeet-mij-nietjes, boterbloemen, madeliefjes, heerlijk. Het doel zien we als we op de top staan onder ons: een berghut, bij het meertje Golemo Ezero, op zo’n 2200 meter hoogte.

Overnachten in berghut

Als we in de berghut eenmaal aan lange houten tafels aan de thee van blaadjes van bosbessen en nog wat andere kruiden zitten, vertelt gids Petar Nolev dat hij weleens gedoken heeft in dat meertje. IJskoud. Hij zag er vooral munitie en wapens – er is in dit gebergte tijdens de Eerste Wereldoorlog veel gevochten. Af en toe vindt hij tijdens een wandeling ook nog munitie.

Wij moesten helaas terug, maar overnachten in de berghut kan ook, in het weekeinde voor circa 7 euro. Doordeweeks voor meer, omdat de opzichters dan speciaal ervoor moeten komen. Dan lig je op een kamer met stapelbedden. Dekentje inbegrepen. Wel liever zelf eten meenemen. Ze verkopen echter wel weer bier, fris en rakija.

Reserveren: Petar Nolev, mob. +38975458782

 

Lees hier de volledige reportage over Macedonie