Nieuws/Binnenland
985238
Binnenland

TEST WILLIAMS 445 DIESELJET

Superspeelgoed

Op negen van de tien superjachten is een tender aan boord met jetaandrijving, want op zo’n megajacht zijn de compacte inbouw en het ontbreken van scherpe uitstekende delen gemakkelijk.

Maar ook voor ander gebruik dan als bijboot zijn jettenders interessant.Williams is al jaren de marktleider als het gaat om jettenders.  De laatste jaren zijn de jets met dieselmotor in opkomst. Dieselmotoren zijn tegenwoordig bijna net zo compact als benzinemotoren, ongelofelijk betrouwbaar, vrijwel net zo stil en hebben vermogenskarakteristieken waarbij liefhebbers hun vingers aflikken.

Uitstraling

Dat de Williams 445 Dieseljet speciaal geschikt is voor gebruik als tender op een megajacht zie je direct. De uitstraling is voor zo’n compacte boot bijzonder luxe en om de boothoogte verder te beperken is het stuurwiel is met een simpele handeling te verwijderen. De tender beschikt over liefst zeven zitplaatsen. In de prachtig afgewerkte romp zijn vier solide hijsogen verwerkten natuurlijk is de boot zelflozend. Rondom heeft de RIB hypalon tubes verdeeeld in vijf luchtkamers.

Getankt

De stuurconsole is iets voor het midden van de boot geplaatst. Voorin is een zonnedekje en de stuurbank biedt ook aan de achterzijde plek voor twee opvarenden. Onder de middenbank is de tweeliter Yanmar 4JH4 Dieselmotor met een vermogen van 110 pk geplaatst. Op vol vermogen kun je met de 80 liter brandstoftank vijf uur varen voor er opnieuw getankt moet worden.

Spectaculair

Bij het varen valt op dat er nergens een trimknop te vinden is. Niet nodig, want de RIB pakt dankzij een ideale rompvorm direct de optimale positie. De bediening van de vooruit-,  neutraal- en achteruitklep gaat moeiteloos door de elektrischeactuator en de zitpositie is prima, mede dankzij de goede voetenbeugel en het verstelbare stuur. Varen is een feest en voelt aan alsof je in een kermisattractie verzeild bent geraakt. Hoe gek je ook doet, de Williams maakt de meest spectaculaire ‘moves’ mogelijk.  En altijd heb je het gevoel dat je de controle over dit super stijve speelgoed behoudt.

Fors

Natuurlijk hoort bij zoveel positieve elementen ook een keerzijde, de prijs. Want voor de standaard Williams Dieseljet 445 moet ruim 68.000 euro worden neergeteld. Dat is misschien fors voor speelgoed, maar waar voor het geld als het gaat om mensen voor wie alleen het beste goed genoeg is.

Scorebord:

Constructie                                    *****Comfort & Ruimte                          ***Ergonomie                                     ****Afwerking                                       ****Vaareigenschappen                        *****Prijs / Kwaliteit                                ***

Kijk voor de technische specificaties en meer foto’s op vaarkrant.nl

Specificaties:

Lengte: 4.54 m.

Breedte: 2.02 m.

Doorvaarthoogte: 1.14 m.

Waterverplaatsing: 820 kg

Motorisering: 110 pk 4 cilinder

Prijs vanaf: € 68.426

Importeur: Delta watersport www.deltawatersport.nl