Nieuws/Binnenland
985244
Binnenland

CDA-leider haalt uit naar premier Buma: cynisme burgers komt door loze beloften

’Rutte schuld lage opkomst verkiezingen’

Premier Rutte treft de meeste blaam voor de verwachte, historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag.

Dat stelt CDA-leider Buma, die het cynisme onder burgers over de politiek verklaart door loze beloften van de VVD-leider in de aanloop naar de laatste stembusgang van 2012.

„De premier van Nederland heeft toen beloften gedaan waarvan iedereen al dacht: dat kan helemaal niet, en waarvan ook later bleek dat ze niet waargemaakt gingen worden. Er is nu dus een gevoel ontstaan dat politici maar wat beloven”, zegt de CDA-leider vandaag in een interview met De Telegraaf.

Peilingen wijzen erop dat meer dan de helft van de kiezers aanstaande woensdag thuisblijft, hoewel deze gemeenteraadsverkiezingen vanwege het overhevelen van taken van Rijk naar gemeenten belangrijker zijn dan ooit.

Verraden

Buma zegt veel mensen te ontmoeten die zich verraden voelen door de VVD. De duizend euro die ’hardwerkende Nederlanders’ in het vooruitzicht werd gesteld, staat daar volgens hem symbool voor. „Dat heeft hen ongelooflijk boos gemaakt. En dat maakt mij ook boos. Rutte schaadt door zijn loze beloften het aanzien van de politiek.” Rutte beloofde ook volledig behoud van de hypotheekrenteaftrek, zou geen cent meer aan de Grieken geven en noemde de PvdA een gevaar voor ons land, terwijl de VVD er even later mee ging regeren.

Buma heeft spijt van het akkoord gaan met eerdere accijnsverhogingen in voorgaande kabinetten. Zo zat er in het Lenteakkoord van 2012 een verhoging van deze extra heffing op brandstof. Het kabinet deed daar per januari nog een schepje bovenop. Volgens Buma heeft het Centraal Planbureau nooit mogelijke grenseffecten meegerekend.