Nieuws
985245
Nieuws

ACHTERGROND

Ook boten verdwijnen

Nog altijd wordt met man en macht gezocht naar het spoorloos verdwenen toestel van Malaysia Airlines. Vliegtuigen, maar vooral ook schepen die in het het absolute niets lijken te zijn verdwenen, hebben ons door de eeuwen heen bezig gehouden.  

MS München

De ondergang van de MS München bijvoorbeeld, baarde eind 1978  veel opzien. Het schip belandde in windkracht twaalf en zond een SOS uit. In de volgende dagen kamden meer dan tachtig boten de omgeving uit. Tot op de dag van vandaag is nooit meer teruggevonden dan een lege reddingsboot van het schip.

Bermudadriehoek

Maar het meest bekend zijn zonder twijfel de mysterieuze verdwijningen van bijna 100 vliegtuigen en schepen de vorige eeuw in de Bermudadriehoek, het gebied tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. Van toestellen,  boten, noch van ruim 1.000 bemanningsleden en passagiers werd ooit een spoor teruggevonden.

Marineschepen

De Bermuda-regio blijkt overigens al veel langer 'goed' voor een gedenkwaardige geschiedenis. Al in 1800 verdween de U.S.S. Pickering die met een bemanning van 90 man, vanuit New Castle, Delaware op weg was naar Guadeloupe. Er werd niets teruggezien van boot of bemanning. Hetzelfde geldt voor de H.M.S. Atalanta die in 1880 op weg ging van Bermuda naar Engeland met 290 opvarenden, voor het grootste deel cadetten in opleiding. En op 14 maart 1918 verdween de U.S.S. Cyclops, op weg van Barbados naar Norfolk, Virginia, met 309 man marinepersoneel aan boord. De verdwijning kwam uitgebreid in de pers aan bod, maar een teken van leven is nooit gevonden. De marine heeft maanden gezocht. Tevergeefs.

Hr.Ms. O13

Ook onze marine heeft nog een paar van deze X-files. Wat te denken van de Hr. Ms O13? Deze Nederlandse onderzeeëer is sinds juni 1940 'on patrol'. Het is een van de zeven duikboten die onze Koninklijke Marine tijdens WOII verloor. Vijf zijn er inmiddels teruggevonden. Maar het wrak van O13 moet nog altijd ergens op de bodem van de Noordzee liggen. Maar in vergelijking met de andere gezonken onderzeeboten, die vermeld werden in een verslag van de boot die hem tot zinken had gebracht, is er niets anders bekend dan dat hij is uitgevaren, naar een bepaald gebied gestuurd, maar nooit teruggekomen. Dit tot verdriet van de nog altijd in leven zijnde nabestaanden.

Waardevolle schat

De gezonken Armada in 1715 houdt ook nog mensen bezig, zij het om andere redenen. Deze Spaanse zilver- en goudvloot van twaalf schepen, die vanuit het cubaanse Havana richting huis koerste, kwam in de avond van 30 juli in de buurt van Vero Beach, Florida in een storm terecht. Elf van de twaalf schepen raakten vermist. Nog steeds spoelen er munten aan op het Amerikaanse strand. Het idee dat er ergens op de bodem van de zee nog veel en veel meer zou kunnen liggen glinsteren, is natuurlijk even romantisch als verleidelijk.

Verklaringen

Wetenschappelijke verklaringen voor incidenten zoals in de Bermuda-regio hebben de meeste spookscenario's nu wel kunnen weerleggen. Deze variëren van fluctuaties in het magnetisch veld - waardoor kompassen zouden storen -  tot bewegingen van de golfstroom, tropische stormen, monstergolven en gasvelden in de bodem van de oceaan.

MH370

Hopelijk wordt ook snel bekend welke problemen de Boeing 777-200 MH370 van Malaysia Airlines vorige week ondervond op zijn vlucht naar Peking.