Nieuws/Buitenland
985254
Buitenland

Gewapende agenten doorzoeken hotel op Krim

Gewapende politieagenten zijn zaterdagavond een hotel op de Krim binnengevallen. Volgens de lokale minister van Defensie reageerden zij op een vals alarm dat de regering in Kiev had veroorzaakt.

Ooggetuigen zagen hoe zo'n 30 mannen in bivakmutsen Hotel Moscow binnendrongen, een hotel uit de Sovjettijd waarin veel Westerse journalisten logeren die verslag doen van het referendum dat zondag op het schiereiland wordt gehouden. De mannen zwaaiden met wapens en begaven zich naar de vierde verdieping, aldus aanwezigen. Ook zouden ze naar reporters hebben geschreeuwd en ze hebben bedreigd. Ook zijn kamers doorzocht.

Hoewel de hotelconciërge tegen gasten zei dat het een oefening betrof, kwam de politie-eenheid volgens Valerie Kuznetsov, de minister van Defensie van de Krim, op een valse melding af. „We hebben alles gecontroleerd en het alarm bleek onterecht. Er is een informatieoorlog aan de gang die door Kiev wordt gevoerd. Dus we moeten alles controleren en voorbereid zijn op onvoorziene gebeurtenissen.”

Westerse journalisten op de Krim hebben de laatste dagen geklaagd over intimidatie door pro-Russische activisten. In Rusland verspreiden staatsmedia de laatste tijd steeds vaker antiwesterse boodschappen.