Nieuws/Binnenland
985256
Binnenland

Haagse PVV-leider boos weg bij debat

De Haagse PVV-lijsttrekker Léon de Jong is zaterdagavond woedend weggelopen uit een rechtstreeks televisiedebat van Omroep West.

De Jong stond op tijdens een act van de Haagse cabaretier Sjaak Bral. Hij maakte grapjes over de PVV en nazisme. „Ik hoorde Wilders zeggen dat hij van de Smurfen hield. Daar was het ook één volk, één leider, één kleur”, zei Bral."Ik doe niet mee aan een debat waar onze kiezers worden weggezet als nazi's", reageerde De Jong na afloop. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar ik laat me niet vergelijken met de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis."

Sjaak Bral heeft geen spijt van zijn actie: "Als het vergelijkingen worden gemaakt tussen de PVV en Hitler en daar een grap over wil maken dan doen ik dat als cabaretier. Als Geert Wilders daar had gezeten was het niet gebeurd. Hij heeft namelijk wel humor."

Minder Marokkanen

Wilders zei woensdag tijdens een campagneactie dat Den Haag „een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” zou moeten worden. Dat leverde hem veel kritiek op en een paar mensen vergeleken Wilders met nazileider Adolf Hitler. Wilders zelf dreigde met een rechtszaak tegen iedereen die hem nog met Hitler zou vergelijken.

De PVV doet woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen mee in Den Haag en Almere. In de hofstad strijdt de partij met de PvdA om de overwinning. D66 heeft een kleine achterstand op hen.