Nieuws/Binnenland
985262
Binnenland

Dode en ondervoede dieren in Grottenaquarium

In Valkenburg is zaterdag het ondergrondse Grottenaquarium, aan de weg naar de Cauberg, ontruimd. In de aquaria en terraria waren dode en ernstig verwaarloosde dieren gevonden, na een melding die op vrijdag was binnengekomen. Dat meldde de Dierenbescherming zaterdag.

Het gaat om piranha's, kogelvissen, zeepaardjes, sidderalen, kaaimannen, leguanen, reuzenpadden, schildpadden en krokodillen, die daar zaten in uit de grotwanden gehakte verblijven. Een tiental dieren was dood, de rest ernstig ondervoed. Volgens de Dierenbescherming zijn de dieren niet meer verzorgd sinds het overlijden van de beheerder van het Grottenaquarium, enige tijd geleden. In totaal waren er rond de 40 reptielen, zo'n 60 amfibieën en honderden vissen, aldus een woordvoerder van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

Toen de politie arriveerde, bleek er geen elektriciteit meer te zijn in het Grottenaquarium. Dat maakte het zoeken naar de dieren extra moeilijk en heeft mogelijk ook bijgedragen aan het overlijden van sommige dieren. Intussen zijn er noodaggregaten neergezet.

De gemeente, de politie en de LID brengen de nog levende dieren over naar gespecialiseerde opvangadressen. De reptielen en amfibieën zijn zoveel mogelijk zaterdag weggehaald, de vissen volgen zondag of maandag.

De LID kan nog niet zeggen hoe lang de dieren zonder voer hebben gezeten, maar het gaat zeker om weken, aldus de woordvoerder. De dienst hoopt ook antwoord te krijgen op de vraag waarom niemand eerder alarm heeft geslagen na de dood van de beheerder. Er is ook nog een eigenaar in het spel, maar wie dat is, moet nog worden uitgezocht. Mogelijk kan hij aansprakelijk worden gesteld, denkt de LID-woordvoerder.