Nieuws/Buitenland
985266
Buitenland

Parijs dreigt met opschorten militaire deals

Als Moskou de situatie in de Krim niet laat de-escaleren, zal Frankrijk overwegen de militaire samenwerking met Rusland op te schorten. Dat meldde president François Hollande zaterdag. In dat geval zou onder meer een deal over vliegdekschepen ter waarde van 1,2 miljard euro op de lange baan kunnen worden geschoven.

De Fransen hadden zich tot nu toe in stilzwijgen gehuld over de afspraak uit 2011 om twee Mistral-oorlogsbodems te leveren die elk plek bieden aan 16 heli's. Bij de deal hoort een Russische optie op nog twee schepen. Het is Moskou's eerste grote aankoop van buitenlandse strijdmiddelen sinds de val van de Sovjetunie. NAVO-lidstaten schrokken van de aanschaf, zeker gezien Ruslands recente inval in Georgië in 2008.

De Verenigde Staten en de Europese Unie komen naar verwachting maandag met een lijst van Russische functionarissen van wie de tegoeden bevroren worden en visummogelijkheden worden beperkt. Met dergelijke maatregelen hoopt het Westen Rusland ertoe te bewegen de Oekraïense regio de Krim met rust te laten.