Nieuws/Buitenland
985283
Buitenland

Actievoerders Moskou: handen af van Oekraïne

Duizenden mensen zijn in Moskou de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Russische betrokkenheid bij de crisis in buurland Oekraïne. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als „handen af van Oekraïne”. De betoging komt een dag voordat de inwoners van schiereiland de Krim in een referendum kunnen stemmen over aansluiting bij Rusland.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen zich aansloten bij de demonstratie tegen het Oekraïne-beleid van president Vladimir Poetin. Volgens de politie waren slechts 3000 mensen aanwezig, terwijl de organisatoren spraken over 50.000 betogers. Waarnemers vertelden persbureau DPA dat ongeveer 30.000 mensen de straat opgingen. Onder hen waren ook bekende tegenstanders van Poetin, zoals leden van de punkband Pussy Riot en de vroegere vicepremier Boris Nemtsov.

Ook aanhangers van het Kremlin lieten zich zien op straat. Zij demonstreerden juist voor de aansluiting van de Krim bij Rusland. Volgens de politie ging het om enkele tienduizenden actievoerders, maar de BBC meldt dat de demonstratie in omvang achterbleef bij de pro-Oekraïense betoging.