Nieuws/Binnenland
985287
Binnenland

Wilders waarschuwt Hitler-vergelijkers

PVV-leider Geert Wilders gaat een ieder die hem weer vergelijkt met Hitler voor de rechter dagen in een civielrechtelijke procedure. Hij bevestigt dat vrijdag.

In een toelichting tegen het ANP stelt Wilders dat de Maastrichtse advocaat Max Moszkowicz jr. namens hem vrijdagochtend klaar stond om het PvdA-bestuurslid Fouad Sidali te sommeren zijn woorden publiekelijk terug te nemen. Sidali vergeleek Wilders donderdagavond met Hitler, maar nam dat vrijdagochtend terug.

Vrijheid van meningsuiting

Wilders zegt dat hij vanwege de vrijheid van meningsuiting nooit aangifte zal doen in strafrechtelijke zin. „Je moet alles kunnen zeggen zolang het niet tot geweld oproept. Maar abjecte, ziekelijke vergelijkingen met Hitler en nazi's pik ik niet meer. Die zijn een grove belediging van de PVV, PVV-politici en al onze kiezers.” Wilders kondigt aan in die gevallen over te gaan tot een civielrechtelijke procedure op basis van een 'onrechtmatige daad'.

Sidali twitterde donderdagavond: „Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.” Vrijdagochtend nam hij de tweet terug: „De vergelijking die ik maakte, is ongepast en had ik niet mogen maken. Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproept.”

Racistische uitspraken

Vlak nadat Wilders had aangekondigd dat hij naar de rechter zou stappen, kwam al een Hitler-vergelijking binnen. Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (Emcemo) schreef in een verklaring: „Voordat Hitler zich ontpopte tot massamoordenaar was hij gewoon een politicus, eentje die bekend stond om zijn racistische uitspraken. En in die zin kan je Wilders met Hitler vergelijken. De jonge Hitler.”

Een verschil tussen de twee is echter dat Wilders nog nooit iemand heeft „vermoord of laten vermoorden”. De organisatie gaat er niet van uit dat Wilders in de voetsporen van Hitler zal treden, maar „niemand kan in de toekomst kijken”.

Het is nog niet bekend of Wilders stappen onderneemt tegen het Emcemo.