Nieuws
985289
Nieuws

Inwoners Krim stemmen over band met Rusland

Zondag beslissen de inwoners van de Krimrepubliek in een referendum over de toekomst van het Oekraïense schiereiland. De uitkomst dient ter bevestiging of ontkrachting van de onafhankelijkheidsverklaring die het parlement van de autonome Krimrepubliek eerder met ruime meerderheid aannam. De meerderheid van inwoners van de Krim is Russisch (circa 58 procent) en zal hoogstwaarschijnlijk voor toetreding tot Rusland stemmen, waardoor de uitslag vooraf al vast ligt.

Keuze 1 luidt: Steunt u de toetreding van de Krim tot de Russische Federatie als onderdeel van Rusland? Als keuze 2 wordt geboden: Steunt u het herstellen van de grondwet van de Krim van 1992 en de status van de Krim als onderdeel van Oekraïne? In het onwaarschijnlijke geval dat keuze 2 het haalt, komt er volgens waarnemers ter plaatse een verdergaande autonomie dan tot nu toe.

De stemformulieren zijn in de drie officiële talen: Oekraïens, Russisch en Krimtataars. Er zijn circa 1,5 miljoen stemgerechtigde kiezers in de Krimrepubliek en de circa 300.000 stemgerechtigde kiezers in de havenstad Sebastopol, die een speciale status geniet en die zich begin deze maand eveneens onafhankelijk verklaarde. In Sebastopol is ruim 71 procent van de inwoners Russisch.

De circa 1250 stembureaus gaan zondagochtend om 8 uur open en tot 8 uur 's avonds kunnen de kiezers van 18 jaar en ouder op vertoon van een paspoort en een bewijs van inschrijving in hun woonplaats hun stem uitbrengen. Dat geldt ook voor Russen met een verblijfsvergunning. Er kan niet met volmacht worden gestemd. De stemformulieren worden met de hand geteld en de eerste uitslagen worden uiterlijk maandagochtend verwacht.