Nieuws/Buitenland
985291
Buitenland

Doden en arrestaties in Charkov, Oekraïne

In de stad Charkov in het oosten van Oekraïne heeft de politie gewapende mannen opgepakt, nadat eerder op de avond twee mensen de dood vonden bij geweldsuitbarstingen. Vier anderen raakten gewond. Er waren geweerschoten en explosies te horen en naar verluidt waren er drie mensen gegijzeld door de gewapende rechtse groepering Pravi Sektor (Rechtse Sector), meldden Russische media in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Zo'n 40 mannen van de extreemrechtse organisatie zouden drie mensen hebben gegijzeld in een gebouw, onder hen een politieagent die wilde onderhandelen over vrijlating van de andere twee. Een van de gegijzelden werd vrijgelaten. Nadat verdere bemiddeling van de burgemeester mislukte, besloot de politie het pand te ontruimen en de mannen op te pakken. Er is geschoten met automatische wapens. Ook zijn er stungranaten en molotovcocktails gebruikt.

Pravi Sektor is een gewapende groepering die bij de betogingen in de hoofdstad Kiev geregeld slaags raakte met de politie. De groepering is voor een onafhankelijk Oekraïne, maar keert zich tegen de interim-regering die nu aan de macht is. De leider van de groep heeft zich kandidaat gesteld voor de komende presidentsverkiezingen.

De machtswisseling en de regering zijn impopulair in Russischtalige delen in het zuiden en oosten van Oekraïne, waaronder Charkov. In de stad zijn regelmatig pro-Ruslanddemonstraties.