Nieuws/Buitenland
985293
Buitenland

Premier Turkije haalt uit naar dode tiener

De Turkse tiener die fatale verwondingen opliep tijdens anti-regeringsprotesten had banden met terroristische groepen. Dat zei premier Recep Tayyip Erdogan vrijdagavond laat op een campagnebijeenkomst in het zuidoosten van Turkije. De premier raakt daarmee mogelijk een open zenuw, omdat de dood van de 15-jarige Berkin Elvan leidde tot massaprotesten.

De tiener stierf deze week na maanden in coma te hebben gelegen. Vermoedelijk was hij tijdens protesten in Istanbul geraakt door een traangasgranaat van de politie. Elvan zou op dat moment onderweg zijn geweest om brood te kopen, maar volgens Erdogan was de jongen helemaal niet zo onschuldig. De premier sprak over „een kind met kralen van staal in zijn zak, een slinger in zijn hand, zijn gezicht bedekt met een sjaal, die was binnengehaald door terroristische organisaties.”

Ook de familie van de dode jongen moest het ontgelden. Erdogan: „Zijn moeder zegt: 'de moordenaar van mijn zoon is de premier'. Ik begrijp liefde voor je kind, maar ik snap niet waarom je kralen van staal en anjers in het graf van je zoon gooide.” De premier vergeleek het lot van de tiener met de recente dood van een 22-jarige man, die vermoedelijk werd neergeschoten na een aanvaring met anti-regeringsbetogers. „Hij was niet gewapend met een slinger of vuurwapen”, zei Erdogan.