Nieuws
985298
Nieuws

Reistrend: 'werkantie'

Een nieuwe trend in de reiswereld: de zogenoemde 'werkantie'. Werk en vakantie blijken steeds meer in elkaar over te lopen. Vakantiegangers blijven in hun vakantie in toenemende mate werken, maar proberen ook trips die ze voor hun werk maken te laten samenvallen met hun vrije tijd.

Uit onderzoek van Expedia.nl onder 8000 wereldburgers blijkt dat deze trend ook in ons land wordt waargenomen. Ruim vierenveertig procent van de Nederlanders voegt namelijk regelmatig een paar vakantiedagen aan een werktrip toe en dan met name als deze in het buitenland plaatsvindt.

Partner mee

Een leuk weetje is dat een kwart van deze groep zijn partner meeneemt op zakenreis. Daarmee nemen wij onze geliefde vaker mee dan welk ander land in de wereld ook.

Werkmail

Net als bij veel andere wereldburgers kan bij Nederlanders werk zich heel makkelijk 'opdringen' tijdens vrije tijd. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) checkt wel eens zijn werk- of voicemail als hij of zij op vakantie is. Dat is in vergelijking met andere Europeanen relatief weinig. Fransen (93 procent) en Italianen (87 procent) checken dit werkmail en/of voicemail veel vaker.

Jongeren

De 'werkantie' blijkt vooral populair onder jongeren (tussen de 18 en 30). Uit de hele wereld is de kans dat ze van een werkreis een persoonlijk reisje maken twee keer zo groot als bij mensen boven de 35 jaar. Dit geldt vooral als ze alleen reizen. Daarnaast gaan jongeren ook vaker op vakantie. Ze maken gemiddeld 4,2 trips per jaar. Mensen die tussen de 31 en 45 jaar zijn gaan er 2,9 keer per jaar tussenuit en in de leeftijdscategorie 46 tot 65 gaat men 3,2 keer per jaar een paar dagen weg.

Weekeindje

Alhoewel we een werktrip dus regelmatig met een paar dagen uitbreiden, gaan we in vergelijking met andere landen niet vaak een weekendje weg. Zeven op de tien Nederlanders geeft aan dat ze slechts een tot twee keer per jaar een vrijetijdstrip maken. Hiermee gaan we samen met Denen en Zweden het minst vaak een weekendje weg.

Plak jij ook wel eens vakantiedagen aan een werktrip vast?