Nieuws/Buitenland
985302
Buitenland

Diplomatenrel India en VS nog niet voorbij

De Indiase regering heeft boos gereageerd op een nieuwe Amerikaanse aanklacht tegen diplomate Devyani Khobragade. Dat meldden Indiase media zaterdag. De diplomate wordt in de Verenigde Staten opnieuw voor de rechter gedaagd wegens visumfraude en het liegen over het salaris van haar dienstmeisje.

India liet weten de nieuwe aanklacht te zien als een „onnodige” stap die gevolgen kan hebben voor het strategische partnerschap tussen de landen. Een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei teleurgesteld te zijn, omdat de eerste aanklacht tegen Khobragade deze week van tafel werd geveegd.

De aanhouding van de diplomate in de VS leidde eind vorig jaar tot een diplomatiek en juridisch steekspel tussen de landen. Volgens Amerikaanse aanklagers heeft Khobragade haar dienstmeisje uitgebuit door haar minder dan het minimumloon te betalen. Om toch een visum te krijgen voor de vrouw, zou ze hebben gelogen tegen de autoriteiten. De diplomate werd later uitgewezen.

Een federale rechter in de Verenigde Staten oordeelde deze week dat Khobragade niet kon worden vervolgd, omdat ze ten tijde van de eerste aanklacht over diplomatieke immuniteit beschikte. Aanklagers laten het daar niet bij zitten en hebben opnieuw gevraagd om de aanhouding van Khobragade, die voor zover bekend in India is.