Nieuws
985319
Nieuws

Terug in de tijd

De eerste F1 overwinning met een turbo

VIDEO - De Grand Prix van Australië gaat morgen van start, waarmee het seizoen weer officieel is begonnen. Het grootste verschil ten opzichte van vorig jaar: alle auto's hebben nu een turbomotor.

1979

Turbomotoren zijn dus weer terug, na jaren van afwezigheid. In 1977 werd de eerste turbomotor in de sport geïntroduceerd, maar de eerste overwinning van een F1-auto met turbomotor kwam pas in 1979. De Grand Prix van Frankrijk in dat jaar werd gewonnen door de Fransoos Jean-Pierre Jabouille in zijn Renault. Eerder kampte Renault vaak met betrouwbaarheidsproblemen met de motor, net als veel andere fabrikanten die met een turbomotor raceten. Toch was de overwinning niet het meest memorabele moment van de race. Dat was namelijk de strijd om de tweede plek tussen Gilles Villeneuve en Renè Arnoux.

KLIK HIER ALS DE VIDEO NIET ZICHTBAAR IS

2014

Terug naar nu. Renault heeft geen Formule 1-team meer, maar is wel de motorenbouwer voor meerdere teams, waaronder Red Bull. Morgen wint er sowieso een turbomotor, aangezien teams nu verplicht een 1,6 liter zescilinder turbomotor moeten gebruiken. Wel staat de betrouwbaarheid net als vroeger weer ter discussie. Sommige doemdenkers denken zelfs dat er geen enkele auto gaat finishen morgen.

Welk team gaat volgens jou de GP van Australië winnen? Laat het weten in de reacties!