Nieuws/Binnenland
985330
Binnenland

Meer werkervaring voor beginnende leraren

Jonge leraren die meer werkervaring willen opdoen, kunnen aanhaken bij een project dat binnenkort begint.

In de komende twee jaar worden ongeveer tweehonderd pas afgestudeerde basisschoolleraren die een masterstudie doen, gekoppeld aan meer ervaren leraren. Zo krijgen de nieuwe leraren meer werkervaring en kunnen de ervaren leraren zich verder ontwikkelen, bijvoorbeeld door ook een masterstudie te doen. Het ministerie van Onderwijs heeft vijf miljoen euro uitgetrokken voor het project dat de komende twee jaar zal lopen.

De beginnende basisschoolleraren nemen de uren voor de klas over van meer ervaren collega's die een masterstudie of een tweedegraadsopleiding willen doen. Die krijgen daarvoor niet alleen een studiedag in de week, maar ook een dag extra verlof.

Minister Jet Bussemaker wil hiermee mensen die de Pabo hebben afgerond een beter uitzicht op een baan geven. Staatssecretaris Sander Dekker verwacht dat „jonge juffen en meesters behouden blijven voor het onderwijs”. Tegelijk krijgen ervaren leerkrachten „tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen”. Volgens Dekker is dit systeem gunstig voor leraren, leerlingen én hun ouders.

De PO-raad, sectororganisatie voor basisonderwijs, juicht het initiatief van de minister toe. „Het is bekend dat jonge leraren het lastig vinden om aan een baan te komen, dus dit is heel positief”, zegt een woordvoerder van de raad. Volgens de zegsman is het beroep van leraar op een basisschool erg zwaar voor mensen die net van school komen. „Ze moeten heel veel tegelijk leren”, zegt hij. Ook daarom is een werkervaringsproject volgens de woordvoerder een goed idee.