Nieuws/Buitenland
985332
Buitenland

'Boeing is gekaapt'

De Boeing 777 van Malaysia airlines is gekaapt. Dat meldt een Maleisische functionaris aan het Amerikaanse persbueau AP.

De functionaris zegt dat er geen twijfel meer is over dat vlucht MH370 is gekaapt. De functionaris wil anoniem blijven omdat de persoon niet met de pers mag praten.

Koers veranderd, communicatie uit

De vermiste Boeing van Malaysia Airlines is vrijwel zeker door een bewuste actie van de koers afgeweken. Even daarvoor zijn de communicatie-apparatuur en de transponder van vlucht MH370 afgezet. Dat heeft de premier van Maleisië, Najib Tun Razak, zaterdag bekendgemaakt. In reactie op berichten dat het toestel is gekaapt, zei de premier dat de autoriteiten „alle mogelijkheden onderzoeken”.

Andere route

Volgens Razak is nu zeker dat het toestel dat op de radar van het Maleisische leger is gezien, de Boeing van Malaysia Airlines was. Het toestel vloog eerst de geplande route naar het noordoosten en keerde na ongeveer een uur terug. Boven de westkust van Maleisië maakte het vliegtuig een bocht naar het noordwesten.

Waar het toestel zich bevond op het moment dat de laatste signalen doorkwamen, is niet precies duidelijk. Op basis van nieuwe data van satellieten zijn twee mogelijke routes (corridors) aangegeven waarlangs het toestel kan zijn gevlogen. De ene route ligt ten noorden van Thailand naar Kazachstan en de andere van Zuid-Indonesië naar Zuid-India. De zoektocht in de Zuid-Chinese Zee is in verband met de nieuwe informatie daarmee gestaakt, liet de premier weten.

Huiszoeking piloot

De Maleisische politie doorzoekt het huis van de piloot van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de politie.

Het onderzoek naar de vermissing van het toestel richt zich nu ook op de bemanning nadat is vast komen te staan dat het vliegtuig bewust van koers is veranderd en dat de communicatie-apparatuur is uitgezet.

De vliegtuigmaatschappij meldde eerder dat de gezagvoerder een ervaren piloot was met een uitstekende staat van dienst.

Mogelijk lege tank

De vermiste Boeing kwam mogelijk zonder brandstof te zitten en stortte neer in de Indische Oceaan. Dat blijkt uit een analyse van elektronische pulsen die zijn opgepikt door satellieten, meldde persbureaus Reuters en Bloomberg vrijdag op basis van een bron die bekend is met officiële Amerikaanse onderzoeksgegevens.

Boven de Indische Oceaan nabij Australië, zo'n 1600 kilometer van de westkust vandaan, zou het laatste signaal zijn opgepikt van het vliegtuig. Gezien de afstand met Kuala Lumpur zou dat ook de locatie zijn waar de brandstoftank leeg raakte. In dat gebied hebben nog geen zoekacties plaatsgevonden.

In totaal waren 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord van het vliegtuig, dat boven zee van de radar verdween. De piloten hebben geen enkel noodsignaal afgegeven.