Nieuws
985348
Nieuws

'EU-sancties alleen voor Russische politiek'

De Europese Unie zal alleen sancties opleggen aan Russische politici die betrokken zijn bij de Russische agressie op de Krim in Oekraïne. Topmannen van (staats)bedrijven in Rusland worden ontzien. Dat zei een anonieme bron binnen de EU die betrokken is bij de voorbereidingen van sancties.

De bron ontkracht daarmee een bericht van het Duitse dagblad Bild, waarin stond dat er ook sancties zouden komen voor topmannen van het gasbedrijf Gazprom en oliebedrijf Rosneft. De nadruk van de lijst komt te liggen op belangrijke personen in de politiek en niet de zakengemeenschap, aldus de Brusselse bron.

Buitenlandse ministers van de EU-lidstaten bepalen maandag naar alle waarschijnlijkheid welke Russische namen er op een zwarte lijst komen te staan. Die personen mogen dan niet meer naar de EU reizen. Bovendien worden hun tegoeden in de unie bevroren. Afhankelijk van de reactie van Rusland, zullen de ministers op 20 en 21 maart opnieuw bijeenkomen om „aanvullende en verregaande consequenties” te bespreken.

Zaterdag komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen om te stemmen over een Oekraïne-resolutie. Volgens diplomatieke bronnen gaat het om een resolutie van de Verenigde Staten. Daarin zou staan dat de internationale gemeenschap de resultaten van het referendum over aansluiting van de Krim bij Rusland, dat zondag wordt gehouden, niet erkent. Verwacht wordt dat Rusland een veto uitspreekt.