Nieuws/Binnenland

Angst voor nazigroet in pretpark

Door door Wessel Wit

Pretparken nemen maatregelen nu neonazi’s er een sport van hebben gemaakt om onschuldige mascottes op de foto te zetten terwijl ze een racistische nazigroet doen.

Het internet wordt overspoeld door plaatjes waarop te zien is hoe de figuren in attractieparken als Disneyland Parijs een ‘quenelle’ brengen, een alternatieve Hitlergroet. Het racistische gebaar is in korte tijd razend populair geworden onder antisemieten in België en Frankrijk.

Striphelden

Disneyland verontschuldigde zich afgelopen week nog met schaamrood op de kaken voor een afbeelding van de bekende tijger uit Winnie de Poeh die samen met een grijnzende bezoeker een quenelle doet. “We nemen dit incident heel serieus en zijn intern meteen een onderzoek gestart”, liet een woordvoerder weten. “We veroordelen deze actie en bieden onze nederige excuses aan.”

Ook onder meer kindervriend Grover uit Sesamstraat en striphelden Asterix en Obelix werden eerder al gekiekt met het provocerende gebaar. De acteurs in de pakken zouden de discriminerende betekenis van de groet niet gekend hebben. Ze dachten dat ze meededen aan een grap van een vriendengroep.

Regels aangescherpt

Nederlandse pretparken als de Efteling, Walibi Holland en Slagharen zijn als de dood dat ook hun figuren slachtoffer worden van dergelijke provocaties. Om te voorkomen dat mascottes als Pardoes of Walibi in verband worden gebracht met antisemitisme, hebben acteurs extra training gekregen en zijn regels aangescherpt.

Zo hebben de characters in Walibi net een uitgebreide training achter de rug waarin ze te horen kregen welke gebaren ze wel en niet mogen maken. Ook Slagharen scherpt de regels aan. “Toen we hoorden wat dit in Frankrijk en België teweeg heeft gebracht, hebben we onze acteurs onmiddellijk ingelicht”, zegt een woordvoerder.

“Dit soort vervelende trends proberen we altijd voor te zijn”, aldus een zegsman van de Efteling. “Al kun je nooit helemaal uitsluiten dat er iets fout gaat.”