Nieuws/Binnenland
98540
Binnenland

Bod op Hemwegcentrale naar 5 miljoen

AMSTERDAM - Het bod op de Hemwegcentrale in Amsterdam is verhoogd naar 5 miljoen euro. De coalitie ’Wij willen #Hemweg’, waarin vijf partijen deelnemen, heeft het bedrag bijeengebracht, zo is donderdag bekendgemaakt.

Het eerste bod van duurzame-energieleverancier Vandebron bedroeg een miljoen euro. Dat werd door Nuon, de eigenaar van de centrale, afgewezen. Daarna voegde de gemeente Amsterdam een bod van een miljoen toe. Nu zijn daar de Triodos Bank en de Stichting DOEN bij aangehaakt met eveneens een miljoen euro elk, plus een vijfde partij die nog niet in de publiciteit wil. ’Wij willen #Hemweg’ wil dat de vervuilende kolencentrale dichtgaat.

Nuon zegt dat het 55 miljoen euro wil voor vervroegde sluiting van de Hemwegcentrale. Het leeuwendeel, 40 miljoen, van dat bedrag zou bestemd zijn voor een vertrekregeling voor de ruim tweehonderd werknemers. De overige 15 miljoen zou worden gestoken in ontmanteling van de centrale.

Vandebron hoopt dat Nuon bereid is over de prijs te onderhandelen. „Wij zijn zeer serieus”, zegt Remco Wilcke, een van de oprichters van Vandebron. Een woordvoerster van Nuon laat weten open te staan voor voortijdige sluiting, maar dat onderhandelen niet aan de orde is. „Wij blijven bij die 55 miljoen euro. Dat is een bedrag dat ook door de FNV is berekend om werknemers bij sluiting te begeleiden.”

Natuur & Milieu heeft berekend dat Nederland zich 1,4 miljard euro kan besparen als de Hemwegcentrale in 2020 zou dichtgaan. Dat bedrag hoeft dan niet te worden betaald aan maatregelen om gezondheids- en klimaatschade tegen te gaan.