Nieuws/Binnenland

'Joggers leven langer'

Mensen die regelmatig hun hardloopschoenen aantrekken, leven gemiddeld 6 jaar langer dan wie dat niet doet. Tevens hebben joggers maar liefst 44 procent minder kans op vroegtijdig overlijden.

Dit ontdekten Deense onderzoekers na een studie onder ruim 19.000 volwassenen die 35 jaar lang werden gevolgd. De resultaten zijn gepubliceerd in het magazine Bodytalk.

Vooral trage lopers profiteren van de positieve jogeffecten. Hun risico op vroegtijdig overlijden blijkt gemiddeld 63 procent lager dan dat van niet-lopers. Bij matige lopers daalt dit tot 47 procent, bij snelle lopers ligt het verminderde risico op 22%.

Go!

Nu hoef je niet meteen dagelijks in de startblokken te gaan staan, wekelijks 1 tot 2,4 uur joggen levert volgens de onderzoekers de meeste voordelen op. Per week meer dan 4 uur lopen zorgt 'slechts' voor een daling van 14%.

Niet alleen blijkt het risico op vroegtijdig overlijden onder joggers lager, maar ook het aantal fatale hartinfarcten neemt af. Bij mannen tot maar liefst 70%, bij vrouwen met gemiddeld 50%. Dit laatste percentage is overigens niet helemaal in verhouding, omdat er minder vrouwen dan mannen meededen aan de studie.

Ten slotte zorgt regelmatig joggen volgens de Denen ook nog voor een daling van het sterfterisico door kanker, ademhalingsziekten en beroertes.