Nieuws/Binnenland
985929396
Binnenland

KLM-medewerker betrokken bij ophef filmpje Marokkaans toestel

AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft geconstateerd dat zeker één medewerker betrokken was bij een filmpje waarin ’oprotten’ wordt geroepen naar een vliegtuig van Royal Air Maroc. „Dit gedrag is volstrekt onacceptabel”, staat in een statement. „Het gaat in tegen alle kernwaarden waar wij als bedrijf en divisie voor staan. Hiervoor is geen ruimte, niet binnen KLM en niet op de luchthaven. Passende maatregelen zullen worden getroffen.”

KLM deed onderzoek naar het filmpje dat rondgaat op sociale media. Daarin is te zien dat er een vliegtuig van de Marokkaanse maatschappij vertrekt. Iemand roept: „Ja ja, daar gaat weer een volle kist met Marokkanen terug naar Marokko.” Daarop klinkt luid gejuich en komt iemand in KLM-kleding in beeld die staat te springen. „Allemaal een enkeltje”, klinkt het dan. „Oprotten, oprotten.”

„Helaas hebben we moeten constateren dat minimaal één collega van Ground Services betrokken is bij dit filmpje”, schrijft de luchtvaartmaatschappij. „Met afschuw hebben we kennisgenomen van een filmpje op social media waarop personeel in een KLM-hesje en bedrijfskleding staat te juichen bij een toestel dat naar Marokko vertrekt. Hierbij worden onacceptabele teksten gehanteerd.”

Tekst loopt door onder de video.

KLM benadrukt dat ze „als wereldwijde luchtvaartmaatschappij” al haar passagiers waardeert. „KLM maakt geen onderscheid op basis van leeftijd, geslacht, nationaliteit, ras, religie of levensstijl.”

Wanneer het filmpje precies is gemaakt, is niet bekend. Volgens een woordvoerster werd de luchtvaartmaatschappij er woensdag op gewezen.