Nieuws
985970
Nieuws

Mini voor Amerika ook uit Nederland

VDL NedCar in het Limburgse Born gaat ook de driedeurs Mini voor de Amerikaanse markt bouwen. Vanzelfsprekend is dat niet, aangezien de versie voor Amerika een belangrijke technische aanpassing kent.

Verstevigde B-stijl

De versie voor de Verenigde Staten kent een afwijkende carrosserie ten opzichte van het exemplaar voor de rest van de wereld. Vanwege strengere eisen op het gebied van botsveiligheid geeft Mini de hatchback voor Amerika een verstevigde B-stijl mee. In de bodyshop van Mini wordt het onderdeel vervaardigd en direct geïntegreerd.

Voor VDL NedCar betekent de bouw van de Amerikaanse variant dat er in de bodyshop feitelijk vier verschillende koetswerken worden gebouwd. Naast de reguliere versie en de Amerikaanse variant vervaardigt VDL NedCar ook de carrosserie met een stalen en een panoramadak.

Inrichting

Momenteel wordt hard gewerkt aan de inrichting van de fabriek, waarop Mini's moederbedrijf BMW zijn stempel nadrukkelijk drukt. Onder supervisie van BMW draaien de eerste onderdelen al proef, waaronder de bodyshop. Daar zien momenteel twee tot drie koetswerken per dag het levenslicht. Wanneer het definitieve startsein voor de productie van de nieuwe Mini is gegeven, dienen zo'n 45 carrosserieën per uur de productiestraat te verlaten. De koets, die over 5000 laspunten beschikt, wordt door 978 robots in elkaar gezet, voordat de aluminiumkleurige body richting de lakstraat gaat.

Hoeveel auto's VDL NedCar voor Mini gaat bouwen, is niet bekend. Dit jaar zou er sprake zijn van meer dan 10.000 stuks, terwijl in een heel jaar het productiecijfer boven de 50.000 exemplaren zal liggen. Een en ander is afhankelijk van de marktvraag. Mini zelf bouwt het model ook en wel in de fabriek te Oxford, Groot-Brittannië.

Juli

In juli start de officiële productie van de nieuwe Mini. VDL NedCar trapt met de fonkelnieuwe hatchback, die vanaf 15 maart bij de dealer staat, af. In een later stadium komen daar andere modellen bij, waaronder de volgende generatie Countryman.

Autovisie TV reed onlangs met de nieuwe Mini Cooper. Bekijk de video van die Mini Cooper hier.