Nieuws/Buitenland
986160
Buitenland

Omstreden Turkse scholen moeten dicht

De Turkse particuliere scholen van de beweging rond de islamitische geestelijke Fethullah Gülen moeten definitief dicht. President Abdullah Gül heeft woensdag zijn handtekening gezet onder de wet die de sluiting van de honderden scholen beveelt. Het Turkse parlement was daar al eerder mee akkoord gegaan.

De beweging bereidt jongeren voor op een succesvolle loopbaan en predikt verdraagzaamheid en dialoog. Ook in Nederland worden minstens enkele honderden Turkse jongeren door de beweging begeleid. Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is de organisatie echter een wolf in schaapskleren, die de staat van binnenuit probeert te controleren door volgelingen aan belangrijke maatschappelijke posities te helpen.

Erdogan en Gülen, die in de VS woont, golden vroeger als geestverwanten, maar braken met elkaar. Erdogan heeft de beweging ervan beschuldigd verhalen over corruptie te verzinnen om zijn regering ten val te brengen. Eind vorig jaar moesten meerdere ministers het veld ruimen nadat justitie een groot corruptieonderzoek was begonnen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo