Nieuws/Buitenland
98634750
Buitenland

Kremlin-critici krijgen boete om onderzoek

Aleksej Navalny

Aleksej Navalny

MOSKOU - Oppositieleiders Aleksej Navalny en Ljoebov Sobol moeten 88 miljoen roebel (ruim 1,2 miljoen euro) betalen aan een bedrijf waarover zij een kritisch rapport publiceerden. Dat heeft een Russische rechtbank maandag bepaald. Het cateringbedrijf zou in handen zijn van Jevgeni Prigozjin, die nauwe banden heeft met president Poetin en sancties opgelegd heeft gekregen van de Verenigde Staten.

Aleksej Navalny

Aleksej Navalny

De Russische anticorruptiestichting (FBK), opgericht door Navalny, publiceerde in februari een onderzoek waaruit blijkt dat de kwaliteit van het geleverde voedsel ver onder de maat is. „Ze vergiftigden kinderen in scholen en kleuterscholen”, schreef oppositieleider Navalni maandag op zijn Instagram. „De gevallen van dysenterie zijn bekend, maar wij zijn nu degenen die moeten betalen.”

De rechtbank vindt dat er sprake is van smaad en dat het bedrijf recht heeft op een schadevergoeding. Ook moet de FBK het rapport over de firma intrekken.

Navalni wordt gezien als de grootste criticus van Poetin. Hij werd al meerdere keren opgepakt en zat verschillende gevangenisstraffen uit. De 43-jarige oppositieleider organiseert met regelmaat grote demonstraties tegen de volgens hem corrupte regering.