986699
Binnenland

Banksy op Rijksmuseum voor Syrië

Een metershoog kunstwerk van de beroemde Britse graffitikunstenaar Banksy wordt donderdagavond geprojecteerd op de gevel van het Rijksmuseum in Amsterdam. Gelijktijdig is het kunstwerk te zien op andere iconische plekken in de wereld, zoals de Eiffeltoren in Parijs, Trafalgar Square in Londen en het Sydney Opera House.

De projecties zijn onderdeel van een actie waarbij hulporganisaties wereldwijd aandacht vragen voor de situatie in Syrië, verklaarde een woordvoerder van Amnesty International. „Het is nu 3 jaar geleden dat het conflict in Syrië losbarstte.” Het is uitzonderlijk dat de mysterieuze Banksy meewerkt aan een politieke uiting.

De projectie is een tekening van een meisje met een ballon, een van de bekendere werken van Banksy. De kunstenaar heeft voor deze actie het meisje een hoofddoek gegeven. De beeltenis wordt ook geprojecteerd in een groot vluchtelingenkamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië.

In Amsterdam begint de actie donderdagavond om half acht. Op het Museumplein houden vertegenwoordigers van enkele organisaties korte toespraken en vindt een korte wake plaats, waarbij de aanwezigen ballonnen oplaten en kaarsen branden.