Nieuws/Binnenland

Overgewicht verhoogt risico op eierstokkanker

Overgewicht verhoogt het risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert.

Eierstokkanker wordt hierdoor voor het eerst toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht. Een gezond gewicht behouden is dan ook een belangrijke maatregel voor de preventie van eierstokkanker.

Ranglijst

Eierstokkanker staat op nummer 7 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Deze vorm van kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 37 procent; bij borst-, darm- en baarmoederkanker is dat respectievelijk ongeveer 85, 59 en 80 procent.

Tot op heden werd het risico op eierstokkanker in verband gebracht met factoren waar we weinig of geen invloed op hebben, zoals erfelijkheid en leeftijd. Maar nu is bekend dat een gezond gewicht van belang is voor de preventie van eierstokkanker. Er is nog veel te bereiken op dit gebied. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 36,9 procent van de vrouwen in Nederland overgewicht, waarvan 10,9 procent ernstig overgewicht.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: ''De ontdekking van het verband tussen overgewicht en eierstokkanker is baanbrekend. Nu weten we dat we niet machteloos staan tegenover eierstokkanker; we kunnen zelf in actie komen om ons risico op eierstokkanker te verlagen.''