Nieuws/Binnenland
986924423
Binnenland

Van Veldhoven: 40 miljoen euro compensatie voor vuurwerkbranche na verbod

Den Haag - Het kabinet kondigt zoals verwacht een verbod op vuurwerk aan komende jaarwisseling. Wie toch vuurwerk afsteekt, kan rekenen op 100 euro boete. Het is onduidelijk wat de winst voor de zorg zal zijn.

Er gaat een streep door siervuurwerk waar liefhebbers nog wél van zouden kunnen genieten, nadat de vuurwerktraditie begin dit jaar al werd beknot. Alleen F1-vuurwerk, ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd, blijft in de schappen. Maar dat is het hele jaar het geval. Europese regelgeving voorkomt dat staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) ook dat kindervuurwerk in de ban doet. „F1 mogen we van Europese regelgeving niet verbieden.”

De staatssecretaris zei na afloop van de wekelijkse ministerraad dat het kabinet nu meer doet dan ’applaudisseren voor de zorg’. Maar wat de winst precies zal zijn, kon ze niet vertellen. „We hebben steeds gezien dat eruit halen van vuurwerk zorgt voor een verplaatsing naar andere soorten. Dat heeft nog niet geleid tot een daling van letselschade. Daarom gaat nu ook dit eruit.”

Komende jaarwisseling zouden voor het eerst knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden. Het effect van die enorme ingreep wilde het kabinet echter niet afwachten. „Wat het schrappen daarvan dit jaar had gedaan is een als/dan-vraag, want dit zou het eerste jaar zijn.” zegt de staatssecretaris. Een exacte cijfermatige onderbouwing van het nu genomen besluit kan ze dus niet geven.

Gevraagd daarnaar lepelt ze de cijfers op van afgelopen jaarwisseling, toen knallers en pijlen nog wél waren toegestaan. „Toen kwamen er 400 mensen naar de eerste hulp en 900 naar de huisartsenpost, allemaal vuurwerkgerelateerd.” „Gehoor geven aan de oproep van handhavers en de zorg”, noemt ze ook als zwaarwegend argument.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s drongen vorige week al aan op zo’n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. „Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee”, zei burgemeester van Bruls vorige week als voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Het verbod is bedoeld om ongevallen te voorkomen, zodat de druk op de ziekenhuizen, die zuchten onder de toeloop aan coronapatiënten, niet nog verder toeneemt. Ook een aantal partijen in de Tweede Kamer sprak zich er al voor uit.

Coronacrisis

De komende jaarwisseling zou hoe dan ook minder knallen. Het kabinet heeft al voor de coronacrisis besloten om allerlei knalwerk en losse vuurpijlen te verbieden. Het kabinet overlegde meteen over een steunpakket voor de sector. Er wordt 40 miljoen euro uitgetrokken om de vuurwerkbranche te compenseren.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat er genoeg handhavers zijn om op te treden. „Er wordt zeer scherp gehandhaafd.” Hij vreest geen vlucht naar illegaal vuurwerk. „Ik zou het de mensen zeer afraden. De politie onderschept heel veel.” De minister is zelf al drie jaar geleden gestopt met vuurwerk afsteken, uit solidariteit met handhavers. „Laten we nou scherp op elkaar letten. We doen het voor de zorg.”