986989
Nieuws

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Veel producten worden alsmaar duurder, ook voor scholieren. Daarom komen ouders dit jaar voor de vraag te staan hoeveel zakgeld ze zoon of dochter geven.

’Je kunt niet stellen dat het zakgeld in het nieuwe jaar automatisch omhoog moet. Maar dit is wel iets waarover ouders en kinderen kunnen onderhandelen. Als vader of moeder kun je nadenken over verhoging van het zakgeld als je kinderen kunnen aantonen dat bepaalde zaken duurder voor ze zijn geworden”, zegt Annemarie Koop van budgetinstituut Nibud.

Zakgeld vanaf 6 jaar

Het Nibud adviseert met zakgeld te beginnen als kinderen ongeveer 6 jaar zijn en de verschillende euromunten kunnen herkennen. Volgens Koop is het belangrijk om af te spreken wat er van het geld moet worden betaald. Een hoger bedrag is op z’n plaats als er niet alleen frisdrank, snoep of speelgoed, maar ook verjaardagscadeautjes of een abonnement van dienen te worden bekostigd. Ook van belang is om af te spreken welk deel van het zakgeld naar de spaarpot gaat. Jongens en meisjes die leren dat ze munten en biljetten moeten oppotten om uiteindelijk mooie spullen van te kunnen kopen, krijgen namelijk een beter besef van de waarde van geld.

Van 1 tot 11 euro per week

De hoogte van het zakgeld is eveneens afhankelijk van het inkomen van de ouders. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 6-jarigen ongeveer 1 euro per week krijgen, 12-jarigen ontvangen 2,30 tot 5 euro en 18-jarigen kunnen meestal op 5 tot 11,60 euro rekenen.

Koop raadt ouders aan om er een vast bedrag van te maken dat wekelijks op een vast tijdstip wordt gegeven. Volgens haar moet zakgeld immers ook als leergeld worden gezien, dat kinderen naar eigen inzicht kunnen besteden. „Dat kan best eens fout gaan, maar ga als ouder niet meteen extra geld geven als het te snel opgaat. Zakgeld is er juist voor om kinderen te leren keuzes te maken; op is op.”

Extra verdienen met karweitjes

Zij voegt eraan toe dat zakgeld niet is bedoeld als middel om kinderen te bestraffen of te belonen. Het Nibud adviseert daarom jongeren karweitjes te laten doen zoals de auto wassen of het gras maaien, maar hen daarvoor een kleine extra beloning te geven. Dan leren zij ook dat werken geld oplevert.

Beginnen met kleedgeld

Scholieren vanaf twaalf jaar krijgen vaak ook kleedgeld. Volgens het Nibud moeten ouders en kind ook daarbij afspreken waarvoor het geld al dan niet is bedoeld. De ervaring leert dat vader of moeder in het begin nog de winterjas en schoenen van de zoon of dochter betalen. Later zal de tiener moeten leren om te sparen voor zulke grote aankopen.

Van 20 tot 100 euro per maand

Uit onderzoek blijkt dat scholieren ongeveer 48 euro per maand aan kleding uitgeven. Dat komt ook redelijk overeen met het kleedgeld dat jongeren ontvangen. 12-jarigen krijgen gemiddeld 20 tot 60 euro per maand, 15-jarigen kunnen rekenen op 45 tot 80 euro en 18-jarigen vangen 50 tot 100 euro kleedgeld. Dit wordt meestal op de bankrekening van de tiener gestort, zodat die ook met giraal geld leert om te gaan.

Financiële talenten

Scholieren die goed uit de voeten kunnen met hun zak- en kleedgeld, blijken later minder snel in de schulden te belanden. Volgens het Nibud hebben zij namelijk geleerd om hun wensen op hun inkomsten af te stemmen. Ook zijn zij in staat om keuzes te maken tussen aankopen die echt nodig zijn en die zij graag zouden willen hebben.

Koop: „Jongeren zullen vooral moeten leren om met een bepaald budget uit te komen. Als volwassene zullen zij hun wensen immers ook op hun inkomsten moeten afstemmen.”