Nieuws/Binnenland
987534
Binnenland

Vrijgesproken rechters krijgen tonnen vergoed  

Ex-rechter en voormalig NMa-topman Pieter Kalbfleisch (66) en ex-rechter Hans Westenberg hebben enkele tonnen schadevergoeding van justitie gekregen.

Beiden claimden een bedrag, omdat ze ten onrechte werden vervolgd voor belangenverstrengeling en meineed. De oud-rechters werden vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken.

Volgens ingewijden gaat het om een som van tussen de twee en drie ton. „Ik wil mijn onkosten vergoed hebben en wellicht immateriële schade”, zei Kalbfleisch vorig jaar tegen De Telegraaf. De ex-topman vindt dat zijn reputatie ernstig is geschaad. Hij moest vroegtijdig vertrekken bij de NMa en hem werd een groots afscheid onthouden.

Kalbfleisch en Westenberg waren rechters in de langslepende zaak rond bouwgrond bij Schiphol. In 2009 deed Jan Poot, directeur van projectontwikkelaar Chipshol, aangifte tegen Westenberg. Volgens Poot zouden de twee oud-rechters hem hebben benadeeld, ten gunste van een voormalige zakenpartner van hem, Harry van Andel. Van Andel was een kennis van Kalbfleisch.