Nieuws/Binnenland
987567
Binnenland

Boekenbalgasten vieren feest, ondanks crisis

Crisis op de boekenmarkt: sommige schrijvers halen hun schouders erover op vrijdagavond tijdens het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg, terwijl anderen de toekomst somber inzien. „We vieren feest en doen net alsof er niks aan de hand is, terwijl er een bom onder ons ligt”, zegt Robert Vuijsje.

De schrijver ziet door het internet enorme veranderingen voor zijn beroepsgroep. „Mensen lezen nog wel, maar op een andere manier. Bijvoorbeeld via Facebook. Voor ons hebben we daarvoor nog geen verdienmodel.” Vuijsje denkt nog niet aan een carrièreswitch. „Ik heb niks anders dat ik heel goed kan.”

Kader Abdolah is een van de schrijvers die zich minder druk maakt. „Er is geen crisis in de verbeelding, geen crisis in de literatuur, alleen een crisis in de boekenverkoop. De crisis zit niet in mijn hoofd, ik ben bezig met een nieuw boek. En ach, ik hoef ook geen 100 lezingen per jaar te geven. Zo is het leven.”

Schrijver Jan Siebelink denkt dat de weg omhoog alweer is ingeslagen. „Genoeg mensen lezen boeken. Het lezen van een boek is een levensnoodzaak.” Zelf is hij er ook niet zo rouwig om dat een boekhandelsketen als Polare failliet gaat. „Die megalomane Polare, daar hou ik niet zo van. Ik hou van het kleine boekwinkeltje om de hoek. In Ede waar ik woon is een leuk boekenwinkeltje waar altijd mensen zijn. Het is er altijd druk.”

Meer dan 100 bekende schrijvers liepen over de rode loper voor de 63e editie van het Boekenbal, waarmee traditiegetrouw de aftrap wordt gegeven van de Boekenweek.