Nieuws/Binnenland
987601
Binnenland

Advocate weduwen Zuid-Sulawesi woest

Advocate Liesbeth Zegveld is woest op minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Die maakte vrijdag bekend dat de Nederlandse staat slechts aan één van de 17 weduwen uit Zuid-Sulawesi een vergoeding heeft toegekend. De weduwen hadden een claim ingediend, omdat hun mannen in de jaren 40 door het Nederlands-Indische leger standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

De vrouwen deden in september een beroep op een regeling die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in het leven hadden geroepen. Daarna hebben ze volgens Zegveld 4 maanden helemaal niets meer van de overheid gehoord, ondanks nadrukkelijk aandringen. In januari lieten de hoogbejaarde weduwen weten verontwaardigd te zijn dat ze nog steeds niet hadden vernomen of zij in aanmerking komen voor schadevergoeding. „Toen vroegen ze bij het ministerie opeens details die ze in eerdere zaken niet vroegen, zoals: herkende u de militairen aan hun uniform”, reageert de advocate. „Absurd.”

Uiteindelijk zijn de hoogbejaarde weduwen daarom weer naar de rechter gestapt, omdat de tijd voor hen dringt. „Hierdoor moeten ze weer onnodige kosten maken. Het is echt schandalig”, vindt Zegveld. „En nu de zaak is aangespannen, komt opeens dit besluit van de minister.”

De ene weduwe krijgt 20.000 euro. Volgens de brief is nog niet duidelijk of de andere weduwen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Zegveld is gevraagd om de benodigde informatie te verstrekken voor de claims. „Dat kan spoedige verdere beoordeling en waar mogelijk inwilliging van claims mogelijk maken”, aldus Buitenlandse Zaken.