Nieuws/Binnenland
987618
Binnenland

Cameraverbod rond Schiphol tijdens top

Tijdens de nucleaire top eind deze maand mag niemand rond Schiphol camera's, telelenzen en spandoeken bij zich dragen. Dat blijkt uit een noodverordening die burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer heeft uitgevaardigd.

De maatregel geldt voor de hele gemeente Haarlemmermeer en geldt van zaterdagochtend 22 maart tot woensdagavond 26 maart. De noodverordening betekent onder meer dat vliegtuigspotters een paar dagen hun hobby niet kunnen uitoefenen. Een groot aantal regeringsleiders zal met het regeringsvliegtuig landen op Schiphol.

Het is onduidelijk of niemand mag fotograferen in het gebied, waar naast het vliegveld ook de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep in liggen. „De politie en de marechaussee zullen handelen naar bevind van zaken”, zei een woordvoerder.

In de hele gemeente Haarlemmermeer geldt ook een verbod om het gezicht te bedekken met bivakmutsen, helmen, maskers of shawls. Eerder werd al bekend dat het verkeer rekening moet houden met afsluitingen en omleidingen. Op de Polderbaan zullen al op zondag 23 maart meer dan 20 regeringsvliegtuigen aankomen voor de Nuclear Security Summit (NSS), die op 24 en 25 maart in Den Haag is.