Nieuws/Binnenland
987633
Binnenland

22.000 starts of landingen op Twente Airport

Op het 'nieuwe' vliegveld Twente mogen vliegtuigen straks 22.000 keer per jaar starten of landen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten.

De eerste commerciële vluchten kunnen naar verwachting in 2016 landen op het voormalige militaire vliegveld bij Enschede. In 2015 kunnen zaken-, les- en sportvliegtuigen (kleine luchtvaart) al gebruik maken van de burgerluchthaven, zo heeft het ministerie vrijdag gemeld. Het gaat uiteindelijk om 930.000 passagiers per jaar.

Volgens het zogeheten ontwerp luchthavenbesluit mag er de hele week tussen 06.00 en 23.00 uur worden gevlogen op Twente Airport. Alleen in bijzondere omstandigheden mag dat ook na die tijd, bijvoorbeeld als hulpdiensten het vliegveld nodig hebben.

Het ministerie heeft bepaald dat er op de luchthaven ruimte is voor 6500 vliegbewegingen (start of landing) voor groot commercieel verkeer, 15.600 bewegingen voor de kleine luchtvaart en 8200 bewegingen voor zweefvliegers.

Allerlei partijen en ook de Tweede en Eerste Kamer mogen hun zegje nog doen over het ontwerpbesluit. Op basis daarvan stelt het ministerie een definitief besluit vast. Dat is ook nog afhankelijk van onder meer het oordeel van de Europese Commissie of de publieke bijdragen voor de luchthaven zijn te verenigen met de Europese regels voor staatssteun.