Nieuws/Binnenland
987644
Binnenland

Kroes, d'Ancona en Van Es: Grijp je kans!

Met oog op Internationale Vrouwendag zaterdag roepen Neelie Kroes, Hedy d'Ancona en Andrée van Es mannen op voortaan meer verantwoordelijkheid te nemen voor de zorgtaken thuis. De tijd is er rijp voor, vinden de grand old lady's van de vrouwenemancipatie. Aan de vrouwen in Nederland laten ze weten: grijp je kans.

Kroes, d'Ancona en Van Es stellen dat er sprake is van een kantelpunt in de maatschappij. „Nog nooit waren er zoveel jonge hoogopgeleide vrouwen in Nederland. Van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar was in 2012 44 procent hoogopgeleid, tegenover 37 procent van de mannen in die leeftijdsgroep”, constateert het trio in een verklaring.

„Vrouwen zijn meer dan ooit toegerust om posities in de samenleving te veroveren. Dat is hard nodig, want vorig jaar was nog steeds slechts 13,7 procent van de Nederlandse bestuurders vrouw. Dat aantal komt bij lange na niet in de buurt van het streefcijfer dat dit jaar in de wet wordt opgenomen: in 2016 moet 30 procent van de commissarissen en bestuurders vrouw zijn.”

„Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag zaterdag zeggen wij: grijp je kans! Er is sprake van een heus kantelpunt. Het komt nu aan op durven en doorzetten. Tegelijkertijd roepen we mannen op hun kans te grijpen en meer verantwoordelijkheid te nemen voor de zorgtaken thuis. De tijd is er rijp voor.”

Hedy d'Ancona was van 1989 tot 1994 minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Neelie Kroes is Europees Commissaris. Andrée van Es is sinds 2010 wethouder in Amsterdam voor GroenLinks.