Nieuws/Binnenland
987648
Binnenland

'Windmolens voor Ameland zijn desastreus'

Een windmolenpark 6 kilometer uit de kust van Ameland zal de natuur en het landschap verminken. Dat heeft een desastreuze uitwerking op de leefbaarheid en het toerisme op het Waddeneiland. Dat schrijven de VVV Ameland en de gezamenlijke Dorpsbelangen op het eiland in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De ondertekenaars verzoeken de bewindsman het unieke eiland en zijn omgeving ongerept te laten en geen windturbinepark te laten neerzetten. Kamp laat sinds een jaar de mogelijkheden van zo'n park onderzoeken. Hij doet dat in het kader van de overheidsdoelstelling om 16 procent duurzame energie op te wekken. De keuze voor offshorewindenergie begrijpt men op Ameland wel, maar niet wanneer de molens het aangezicht van het eiland aantasten.

Ameland is voor 90 procent afhankelijk van toerisme en het eiland vreest dat de recreanten voor een flink deel wegblijven wanneer er molens voor de kust komen te staan. De directe omzet uit toerisme bedraagt 110 miljoen euro per jaar. Een onderzoek heeft uitgewezen dat 17 á 20 procent van de bezoekers zal wegblijven. Het eiland ontvangt jaarlijks 600.000 gasten. Ameland telt 3500 inwoners.