Nieuws/Buitenland
987657
Buitenland

Erdogan dreigt met internetban

Premier Erdogan van Turkije heeft gedreigd om Facebook en YouTube te verbieden in zijn land. Hij zegt dat de internetdiensten door zijn politieke tegenstanders worden misbruikt.

Zo meldt de NOS. De afgelopen weken lekten opnamen van gesprekken tussen de premier en zijn zoon uit via de websites. Van een van die fragmenten wordt beweerd dat het een afgetapt telefoongesprek is tussen de premier en zijn zoon Bilal. Daarin zou hij zijn zoon de opdracht hebben gegeven om tientallen miljoenen aan contant geld te verstoppen.

Corrupt

Ook andere conversaties van Erdogan waaruit zou blijken dat het staatshoofd corrupt is werden online gezet. Erdogan heeft gezegd dat deze opnamen nep zijn en in elkaar gezet door Fethullah Gülen om Erdogans AK-partij in diskrediet te brengen voor de lokale verkiezingen van 30 maart. Prediker Gülen, een voormalige medestander van Erdogan, leeft nu in ballingschap in de VS en ontkent zijn betrokkenheid.

De grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, zegt de authenticiteit van de opnamen via 'drie of vier verschillende kanalen' te hebben bevestigd. De partij riep Erdogan op om zijn ontslag in te dienen of het land 'per helikopter te ontvluchten'. De nationalistische oppositievoorman Devlet Bahceli noemde de opnamen 'verbijsterend' en riep op tot gerechtelijke vervolging van de premier.

Erdogan was gisteravond fel op de Turkse tv: "We zullen dit land niet overlaten aan de genade van YouTube en Facebook en zullen de noodzakelijke stappen nemen." Hij bevestigde dat hij overweegt om YouTube en Facebook helemaal te laten blokkeren in Turkije.