Nieuws/Binnenland
987666
Binnenland

Doodsteek cultuurpaleis

Er is opnieuw een keiharde dreun uitgedeeld aan de politieke voorstanders van het omstreden cultuurpaleis van 181 miljoen euro. Voormalig rijksbouwmeesters Jo Coenen en Wytze Patijn halen in een open brief met de voormalige Haagse stadsstedenbouwer Maarten Schmitt hard uit naar de komst van de nieuwe theatertempel in de hofstad.

De drie deskundigen vinden het verschrikkelijk dat het internationaal geroemde Lucent Danstheater moet worden gesloopt. „Niet alleen omdat het een ontwerp van Rem Koolhaas is, maar vooral omdat er weinig andere zalen in de wereld van het ballet zijn waar het dansen zo direct zichtbaar is en waar publiek en dansers zo met elkaar betrokken zijn”, schrijven de heren. Bovendien vinden ze het slecht voor de stad dat het plein voor de huidige theaters verdwijnt. De voormalig rijksbouwmeesters en stadsstedenbouwer pleiten voor renovatie van de bestaande zalen en gebruik van het oude ministerie van Veiligheid en Justitie.

Eerder deze week haalde architect Koolhaas al uit naar de plannen in een brief aan GroenLinks-lijsttrekker Inge Vianen. Het stadsbestuur beweerde altijd dat zijn ontwerp een ’tijdelijke voorziening’ was. Dat ontkent de wereldberoemde Nederlander stellig in zijn schrijven.

Het nieuwe protest tegen het cultuurpaleis komt zo vlak voor de verkiezingen zeer ongelegen voor de zittende machthebbers in het Haagse stadhuis. PvdA, VVD, CDA en D66 hebben het plan met een nipte politieke meerderheid er doorgedrukt. De voltallige oppositie is altijd tegen geweest. De tegenstanders willen het cultuurpaleis na de verkiezingen terugdraaien. Uit een recente peiling blijkt dat ze na 19 maart een raadsmeerderheid hebben.